Vloerverwarming inregelen toepassen op een bestaande situatie, hoe pak je dit aan? Zijn er meerdere mogelijkheden hoe je de vloerverwarming kunt afstellen. En kun je ook de vloerverwarming afstellen op temperatuurverschil?

Allereerst, wanneer moet een de vloerverwarming ├ęcht ingeregeld worden? Een slecht inregelde vloerverwarming herken je aan koude plekken op de vloer. Een (gedeelte van) kamer wordt minder warm of juist te heet in vergelijking met de andere ruimtes. Dit zorgt voor minder comfort en zorgt ervoor dat je wel 10% meer aan stookkosten kwijt bent (volgens Eigenhuis).

Vloerverwarming inregelen met flowmeter

Het waterzijdig inregelen van de vloerverwarming gaat makkelijker als je een flowmeter hebt op de verdeler van de vloerverwarming. Hiermee kun je de flow, ofwel de snelheid van de waterstroom, instellen per groep.

Is de ene vloerverwarmingsgroep een stuk korter dan andere groepen op de vloerverwarmingsverdeler, dan geeft deze groep meer warmte af aan de vloer. Het doel van vloerverwarming waterzijdig inregelen is in feite dat je dit verschil wilt gelijktrekken door het aanpassen van de flow op de flowmeters.

vloerverwarming inregelen
Dit is een voorbeeld van een flowmeter. Je herkent de flowmeter aan het doorzichtige glaasje waarop je de flow kunt aflezen. Met de rode afstelknop kun je de flow aanpassen, door de knop naar links of rechts te draaien.

Vloerverwarming afstellen op delta T

Bestaande installaties met vloerverwarming zijn niet altijd voorzien van flowmeters op de regelaar. Je kunt dan niet de vloerverwarming afstellen op basis van flow, maar er is wel een andere mogelijkheid, op basis van temperatuurverschil.

Door ervoor te zorgen dat de delta T (ofwel het temperatuurverschil) per groep hetzelfde is, kun je de vloer waterzijdig inregelen. Met een temperatuurmeter op de aanvoer en retour meet je de temperatuur, het verschil tussen beiden is de delta T. En met de afstelknoppen trek je (heel langzaam), de temperatuur gelijk.

Wij gebruiken bij het inregelen van de vloerverwarming speciale meters die de temperaturen voor langere bijhouden (loggen), om zo zeker te weten dat de afstelling voor langere tijd hetzelfde blijft.

Lees hier meer over de mogelijkheiden om je vloer waterzijdig in te laten regelen door ons. Of neem contact op voor een afspraak.