Waterzijdig inregelen is een van de goedkoopste manieren om energie te besparen. De terugverdientijd van de centrale verwarming inregelen is vaak minder dan een jaar. En de cv waterzijdig inregelen kost gemiddeld een halve dag.

Het idee achter de cv waterzijdig inregelen is dat de installatie in balans wordt gebracht. We kennen allemaal in huis wel radiatoren die warmer worden dan andere radiatoren. Of bijvoorbeeld radiatoren ver weg van de CV ketel die helemaal niet warm worden. Waterzijdig inregelen van de installatie verhelpt dit probleem.

Waarom wordt cv waterzijdig inregelen nog niet veel toegepast? Omdat het best veel werk is om het inregelen goed te doen. Zeker met inregelen op basis van temperatuur is dit lastig te bereiken.

Comfortproblemen en waterzijdig inregelen

Vaak komen comfortproblemen door een slecht ingeregelde installatie. Zeker met de nieuwe cv ketels die reageren op een hoge retourtemperatuur, kunnen opeens comfortproblemen ontstaan na installatie van een nieuwe CV ketel. Daarnaast kan bijvoorbeeld een nieuwe energiezuinige a-label pomp invloed hebben op comfortproblemen.

Ook het verwijderen, toevoegen of vernieuwen van een radiator kan comfortproblemen geven. Bijvoorbeeld een grote radiator die net iets te dicht bij de CV ketel wordt geplaatst. Het kan dan voorkomen dat deze radiator enorm warm wordt en de rest van de installatie amper of slecht op temperatuur komt. Vaak zijn deze problemen verholpen na goed waterzijdig inregelen van de installatie.

Warmtepomp

De effecten van goed waterzijdig inregelen kun je nog beter zien na de installatie van een (hybride) warmtepomp. De warmtepomp werkt op lagere temperaturen dan de CV ketel en hierdoor merk je het nog sneller als de installatie slecht is ingeregeld.

Naast inregelen is het ook van belang bij een warmtepomp dat de radiatoren groot genoeg zijn om genoeg warmte af te geven. Uiteraard is vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp het meest ideaal. Zeker in combinatie met vloerverwarming inregelen.

Centrale verwarming, waterzijdig inregelen van een radiator

Centrale verwarming inregelen

Centrale verwarming inregelen kan op meerdere manieren. Zo kun je het doen op basis van temperatuur of ultrasoon.